Τα κυριότερα μέρη του φυσιγγίου είναι  ο κάλυκας, ο μεταλλικός πάφυλας, το καψύλιο, το εσωτερικό πυθμένιο, το υλικό της γόμωσης (πυρίτιδα) τα σκάγια καθώς και η βυσμάτωση.

Κάλυκας

Ο κάλυκας στα σημερινά φυσίγγια των λειόκαννων όπλων είναι ένας πλαστικός σωλήνας, παλαιότερα και λιγότερο σήμερα χάρτινος και σπανιότερα μεταλλικός. 

Καψύλιο

Σκοπός του καψυλίου είναι η ανάφλεξη της πυρίτιδος και η απότομος δημιουργία αερίων  τα οποία πιέζουν το κυάθιο με τα σκάγια ώστε να εξέλθουν της κάννης με μεγάλη ταχύτητα.

Μεταλλικός Πάφυλας

Ο πάφυλας είναι το μεταλλικό κυλινδρικό περίβλημα, συνήθως από ορείχαλκο ή ατσάλι και είναι εκείνο που στηρίζει και κλείνει από τη μιά μεριά τον κάλυκα και και στη βάση του τοποθετείται το καψύλιο.
Το ύψος του ποικίλει και προσφέρει ανάλογα υψηλότερες αντοχές στο φυσίγγι τη στιγμή της ανάφλεξης της πυρίτιδας στο σημείο αυτό.
Συνηθισμένα ύψη είναι τα 8 mm, 12 mm, 16 mm, 24 mm.

Πυθμένιο Κάλυκα

Το πυθμένιο του κάλυκα ειναι συνήθως μιά κωνική, κωνικά κλιμακωτή ή επίπεδη κατασκευή από πλαστικό σήμερα που παίζει σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση του κάλυκα και του πάφυλα καθώς πρεσάρεται με ειδικά μηχανήματα ώστε να συγκρατήσει κάλυκα, πάφυλα και πυθμένιο σταθερά και με αντοχή στις υφιστάμενες πιέσεις των αερίων που υφίσταται το σημείο από την ανάφλεξη της πυρίτιδας του φυσιγγίου.

 

Built with HTML5 and CSS3 - Copyright © 2014.

Group of Sites efox.gr / e-fox.gr .